Echo plant zeldzame bomen

De stichting Echo is in samenwerking met het openbaar lichaam Bonaire begonnen met het voorbereiden van een nieuw herbebossingsproject in de vallei Roi Sangu. De voorbereiding bestaat uit het omheinen van de gehele vallei, evenals het onderhouden en uitbreiden van de huidige wandelroutes.

Door het plaatsen van hekwerk houdt Echo uitheemse grazers, zoals geiten, ezels en varkens uit het gebied. Maar het blijft wel toegankelijk voor mensen. De huidige wandelroutes krijgen een onderhoudsbeurt en worden gedeeltelijk uitgebreid, zodat bezoekers het grootste deel van de vallei kunnen verkennen.

Tijdens het komende regenseizoen zal de natuurorganisatie 1.000 zeldzame inheemse boomsoorten planten. Het uiteindelijke doel van het project is het herstel van het droge bos ecosysteem en het beschermen van het stroomgebied in de vallei. Het project omvat ook een wetenschappelijke studie om het natuurlijke herstel van planten en bomen binnen het omheinde gebied te controleren. Het totale gebied is 26 hectare groot. Echo zal het herbebossingsproject uitvoeren met gelden uit het BEST-programma van de Europese Commissie.

Echo heeft de vallei Roi Sangu geselecteerd vanwege de hoge biodiversiteit. Er staan zeldzame bomen, zoals de wayaka shimaron (Guaiacum sanctum) die beschermd is op Bonaire. Ook de kibrahacha (Tabebuia billbergii) groeit er, bekend door zijn prachtige gele bloemen. Bovendien bestaat het vegetatietype in het onderste deel van het dal uit een uniek en zeldzaam leefgebied dat alleen in deze vallei aanwezig is. Inheemse en migrerende vogels profiteren daarvan en het gebied heeft daarom de status van belangrijk vogelgebied en belangrijk biodiversiteitsgebied.

Meer informatie:

https://www.facebook.com/NTBDN

www.facebook.com/echobonaire.org