Herbebossing bij Fontein

Kralendijk, 19 juli 2017. Het openbaar lichaam Bonaire heeft een terrein langs de Kaminda Onima ter hoogte van Fontein aangewezen voor herbebossing. Dit is één van de tien gebieden bestemd voor dit doel. De stichting Echo gaat nu de nodige voorbereidingen treffen zodat in het regenseizoen het planten van bomen kan beginnen. 

De nieuwe locatie is een terrein waar in het verleden door de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij proeven zijn gedaan met het telen van grassoorten die goed tegen droogte bestand zijn. Tegenwoordig worden veevoergewassen geteeld op het LVV-terrein langs de Kaminda Lagoen met gezuiverd water uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De stichting Echo begint met het restaureren van de omheining om geiten, ezels en varkens buiten te houden. Het openbaar lichaam Bonaire is opdrachtgever voor het project, dat met de zogenoemde natuurgelden van het Rijk wordt gefinancierd.

Omdat Bonaire warm, droog en rotsachtig is, gaat de natuurlijke ontwikkeling van planten vaak traag. Herbebossingsprojecten kunnen de natuur een handje helpen. Meer bomen betekent dat de wortels de grond beter kunnen vasthouden bij harde regenbuien. Door bladafval wordt een vruchtbare bodem opgebouwd en kan de grond meer water opnemen waardoor de bomen beter groeien. Bomen halen ook stof uit de lucht. Verder zijn bomen belangrijk omdat ze ons schaduw bieden. Daarnaast bieden bomen onderdak en voedsel aan dieren. Het gebied blijft toegankelijk voor het publiek.

Meer informatie:

https://www.facebook.com/NTBDN

www.facebook.com/echobonaire.org