Handleiding compost maken op Bonaire
Drie factoren bepalen of uw planten en bomen gezond kunnen groeien:
- zon;
- water;
- voedingsstoffen.
Een goede balans van deze factoren is de sleutel tot succes. Planten groeien minder snel als ze te weinig zonlicht, water of voedingsstoffen ontvangen. Te veel van het een of het ander is ook niet goed. Daarom is de balans zo belangrijk. Deze handleiding gaat alleen over de voedingsstoffen, maar vergeet niet dat alle drie de factoren belangrijk zijn!
Voedingsmiddelen of compost?
Bomen hebben voedingsstoffen nodig om te groeien. Die zitten van nature al in de bodem. Maar door erosie en andere invloeden kan de kwaliteit van de bodem op Bonaire echter toch te wensen over laten.
Er zijn verschillende manieren om plantengroei te helpen. Bijvoorbeeld met (kunst)mest, potgrond of compost.
Het toedienen van mest of kunstmest is een snelle manier om een boom voedingsstoffen te geven. Maar kunstmest kan duur zijn en het is moeilijk om de juiste hoeveelheid te geven. Vergeet niet dat te veel (kunst)mest ook niet goed is.
Potgrond helpt om vocht vast te houden en de hoeveelheid nuttige bodemorganismen te laten toenemen. Maar er zitten niet zoveel voedingsstoffen in dit mengsel. Bovendien kan het duur zijn, afhankelijk van de hoeveelheden die u gaat gebruiken.
En dan is er compost. Dat kunt u heel goed zelf maken, wat de kosten verlaagt. Compost bevat alle juiste voedingsstoffen en heeft bovendien als voordeel dat het veel nuttige insecten en andere microbacteriële organismen bevat. Je kunt het zien als een levende materie dat de planten helpt groeien. Maar hoe maak je compost?
Benodigde materialen
Bouwen |
Composteren |
Gereedschap |
houten pallets |
bladeren, snoeiafval |
hooivork |
metalen dakplaten |
gras, groenafval |
grote zeef |
plastic folie |
kleine takjes of houtsnippers |
|
spijkers |
voedselafval * |
|
mest (geit, kip, koe, ezel) |
||
kalk |
* Voedselresten trekken meer insecten aan, wat de composteersnelheid verhoogt. Maar vergeet niet dat het ook ‘ongewenste’ dieren zal aantrekken, zoals ratten, muizen en kakkerlakken.
De juiste plek
Begin met het zoeken van de juiste plaats voor een composthoop.
- U hebt een plek nodig van minstens twee bij twee meter.
- Op een schaduwrijke plaats.
- In een verloren hoekje van de tuin.
Een composthoop bouwen
Een composthoop maakt u eenvoudig van houten pallets.
- Zet vier pallets rechtop in een vierkant.
- Bevestig ze aan elkaar met wat afvalhout en spijkers.
- Spijker vervolgens oude metalen dakplaten aan de binnenkant van het palletvierkant.
- Maak een opening aan één kant, zodat u makkelijk bij de compost kunt.
- Bedek ook de bodem met (overlappende) metalen dakplaten.
Voorbeeld van een composthoop in een vierkant van pallets. Hier werd anti worteldoek gebruikt om de bodem en zijkanten van de composthoop te bedekken, maar het gebruik van metalen dakplaten is beter omdat ze steviger zijn. De ingang kunt u afsluiten met een metalen dakplaat.
Compost maken
Compost maakt u in laagjes. Het is belangrijk om te onthouden dat compost leeft. Kleine organismen zorgen voor het verteren van bladeren, houtspaanders en ander organisch afval. Om in leven te blijven hebben ze wat lucht nodig.
- Bedek de bodem met grotere houtsnippers.
- Voeg zo mogelijk een dun laagje mest toe. Mest trekt de organismen aan die de compost vormen.
- Bovenop de mest kunt u wat kalk (wit fijn krijt) strooien om de zuurgraad in evenwicht te brengen.
- Vervolgens kunt u opnieuw houtsnippers toevoegen.
- Maak nu een laag met tuin- en snoeiafval, gras en bladeren.
- Maak de laag bladeren niet te dik. Vooral als ze nat zijn, kunnen bladeren dikke en dichte lagen vormen waar geen lucht doorheen kan komen.
- U zult geen last van plaagdieren hebben als u alleen biologisch tuinmateriaal gebruikt.
Een dun laagje kalk om de zuurgraad in evenwicht te brengen.
Onderhoud van de composthoop
Helaas zal je composthoop niet plotseling veranderen in een mooie laag compost. Wat extra werk is nodig!
- Sproei water op de composthoop tot het water eruit lekt.
- Bedek de hoop daarna met plastic folie om de verdamping te verminderen.
- Onder goede omstandigheden kan mooie compost ontstaan in minder dan drie maanden. Maar als er niet genoeg vocht is, of als het compostmateriaal te grof is, kan het meer dan een jaar duren.
- Het is daarom belangrijk om uw composthoop in de gaten te houden. Een goed teken is het langzaam krimpen van de hoop. Als u de hoop helemaal tot de top hebt gevuld, is het mogelijk dat uw composthoop na een tijdje tot de helft inkrimpt.
- Graaf een gaatje in het midden en voel of de hoop warm is. Dat is de lichaamswarmte van alle kleine organismen die de compost maken. Kijk ook of u ze ziet rondkruipen.
- Als de compost niet “werkt”, geef dan wat extra water en wacht een week om het effect te zien.
- Als na twee tot drie maanden het krimpen van de composthoop stopt, is het misschien tijd om de hoop om te zetten. Controleer eerst in het midden of er al compost is gevormd.
- Als u binnen de composthoop genoeg ruimte hebt, verplaats dan met een hooivork of een schep alle compost van de ene naar de andere kant. Schep anders alles naast het palletvak en gooi het daarna weer naar binnen.
- Het omzetten van de hoop herstart het proces en helpt u om compost te krijgen dat gebruiksklaar is.
- Bewater de nieuwe stapel en bedek het met plastic folie tegen uitdrogen.
- Wanneer de meeste bladeren en houtspaanders beginnen af te breken, kunt u beginnen met het uitzeven van de compost. Niet wachten tot alles verteert is, want dat zal veel te lang duren.
- U kunt zelf een zeef maken van gaas en wat latjes. Gebruik een wat kleinere maaswijdte dan kippengaas. Schep een deel van de rauwe compost op de zeef en schudt deze zodat u de kleine en grotere delen scheidt.
- Het overgebleven materiaal kunt u hergebruiken voor een nieuwe composthoop.
- Bewaar het gezeefde materiaal een week om te controleren of het echt gestopt is met ‘werken’. Vergeet niet dat compost levend is. Ook de gebruiksklare compost moet vochtig blijven, anders kunnen de meeste micro-organismen niet overleven.
Bedek uw composthoop altijd met plastic folie om uitdrogen tegen te gaan.
Kleine compostbak maken? https://www.bhg.com/gardening/yard/compost/diy-compost-bin/