Het belang van de Werelderfgoed status voor Bonaire

Bonaire staat wereldwijd bekend vanwege de schitterende koraalriffen. We willen ons onderwaterpark voordragen voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dat is een lijst van onder meer gebieden met een uitzonderlijke en universele natuur- of cultuurwaarde. Denk aan het Groot Barrièrerif en de riffen van Belize en de Galapagoseilanden.

Maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor het feit dat onze koraalriffen toch achteruit gaan en de visstand terugloopt. We moeten proberen het natuurlijk evenwicht op ons rif in stand te houden. De economie van ons eiland is immers voor een groot deel afhankelijk van de onderwaterwereld. Verder willen we dat de vissers kunnen blijven vissen. Nu, maar over twintig jaar ook nog. Ook om die reden moeten we het leven in zee beschermen. Dat kan door met elkaar afspraken te maken. Zo zijn een aantal vissoorten wettelijk beschermd. Zie ook onderstaande video uit 2013:

Voor meer informatie zie ook het Informatieblad Rifvisserij http://www.bonairegov.com/sites/default/files/uploads/pdf/1044_Infoblad_rifvisserij.pdf

Het volgende informatieblad geeft meer inzicht in de voordelen van een Werelderfgoed status:

OLB FactSheet met rand