Nos ta biba di naturalesa

“Nos ta biba di naturalesa” (We leven van de natuur) is het motto voor alle communicatie over de leefomgeving en de natuur op Bonaire.

De Bonairiaanse economie is voor het grootste deel afhankelijk van de leefomgeving en de natuur. We zijn een toeristisch eiland. Toeristen van over de hele wereld komen genieten van de zon, zee, rust, ruimte, kleinschaligheid en natuur die Bonaire hen te bieden heeft. Dat een taxichauffeur die toeristen vervoert eigenlijk dus van de natuur leeft is duidelijk. Dat geldt ook voor ondernemers en personeel van de hotels, restaurants, duikscholen en andere toeristische bedrijven. Maar indirect zijn er nog veel meer mensen die hun brood verdienen met het toerisme. De bakker bakt niet alleen brood voor de lokale bevolking, maar ook voor de toeristen. Supermarkten, drogisten, banken, aannemers,

personeel op het vliegveld en nog veel meer mensen profiteren van het toerisme en dus indirect ook van de Bonairiaanse natuur. Onze economie is voor het grootste deel gebaseerd op toerisme en daarmee op de natuur en natuurbeleving.

We leven dus van de natuur. Dat deden onze voorouders ook. Maar dan veel directer. Die eerste Bonairianen maakten rotstekeningen in de grotten die nu weer toeristische attracties vormen. De symbolen van het nieuwe logo zijn geïnspireerd op deze rotstekeningen.  De zon, flamingo, vis en cactus symboliseren de vier elementen: vuur, lucht, water en aarde. Centraal staat de mens. De mens is afhankelijk van de natuur. Maar de mens heeft ook invloed op de natuur. Nos ta biba di naturalesa; laten we zuinig zijn op onze leefomgeving.

Betrokken organisaties

Openbaar Lichaam Bonaire
Openbaar Lichaam Bonaire
Het openbaar lichaam Bonaire is een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland. Het bestuur is vergelijkbaar met het bestuur van een gemeente. De ambtelijke organisatie bestaat uit vier directies, waaronder de directie Ruimte en Ontwikkeling.

De afdeling Milieu en Natuur van de directie Ruimte en Ontwikkeling houdt zich bezig met het ontwikkelen en aansturen van het beleid voor de leefomgeving en voor de natuur. De zorg voor de leefomgeving en de natuur maakt ook deel uit van andere beleidsterreinen, zoals bijvoorbeeld ruimtelijke ontwikkeling en het sociaal economische beleid. Dit betekent dat er zowel binnen als buiten de overheid veelvuldig wordt samengewerkt met allerlei organisaties.

STINAPA Bonaire
STINAPA BonaireNational Parks Foundation
Stichting Nationale Parken Bonaire is een non-govermentele organisatie voor het beheer van de twee beschermde nationale parken op het eiland: Bonaire National Marine Park (BNMP) en de Washingon Slagbaai National Park (WSNP).

STINAPA Bonaire heeft natuur- en milieu educatie als een van zijn belangrijkste speerpunten. Deze educatie stimuleert kinderen al op jonge leeftijd een band met de natuur te ontwikkelen.

Selibon N.V.
Selibon N.V.Afvalinzameling Bonaire
Het afval op Bonaire wordt ingezameld door Servisio di Limpiesa di Boneiru (Selibon) N.V. Voor al uw vragen over huisvuil, grof vuil, bedrijfsafval, afvalstoffenheffing en de landfill kunt u contact opnemen met Selibon.
Water- en Energiebedrijf Bonaire N.V.
Water- en Energiebedrijf Bonaire N.V.Voorziening van water en energie
Water- en Energiebedrijf Bonaire N.V. (WEB) is eigendom van het openbaar lichaam Bonaire. Als nutsbedrijf is het WEB verantwoordelijk voor duurzame, betrouwbare en betaalbare levering van drinkwater en elektriciteit aan ruim 8.800 huishoudens, bedrijven en organisaties. Ook op het terrein van afvalwaterverwerking is WEB actief.

De energie- en watervoorziening op Bonaire draagt bij aan de duurzame economische ontwikkeling van het eiland. De bevolking neemt toe, het toerisme ontwikkelt zich, Bonaire is een groeimarkt. In de komende jaren zal er veel geïnvesteerd moeten worden om de betrouwbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de energie- en watervoorziening op het peil te brengen dat past bij de snelle ontwikkeling van Bonaire.

Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB)
Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB)Bescherming van zeeschildpadden
Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) is een non govermentele organisatie die sinds 1991 de zeeschildpadden op Bonaire beschermt. Op Bonaire komen drie van de zes soorten zeeschildpadden voor die met uitsterven worden bedreigd: de karetschildpad, de groene schildpad en de valse karetschildpad.
Wayaká Advies
Wayaká Advies Opzetten en uitvoeren van projecten
De missie van Wayaká Advies is het beschermen en verbeteren van het milieu en de natuur van Bonaire door het opzetten en het uitvoeren van projecten voor natuur, landbouw en plattelandsontwikkeling. Momenteel voeren we projecten uit voor het plattelandsontwikkelingsprogramma Bonaire.
Wolfs Company
Wolfs Company Kwantitatief waarderen van natuur
Wolfs Company maakt een kwantitatieve waardering van ons natuurlijk kapitaal. Het vaststellen van de waarde van het natuurlijk kapitaal draagt bij aan duurzame ontwikkeling en bescherming van natuur en zijn hulpbronnen. De economische waarde van de ecosystemen op land en op zee van Bonaire zijn geschat op 105 miljoen dollar per jaar.
Coral Restoration Foundation Bonaire
Coral Restoration Foundation BonaireHerstellen van koraal op Bonaire
De Coral Restoration Foundation beschermt en herstelt het koraal op Bonaire. De stichting zet zich in om de populaties van hertshoornkoraal en eilandgeweikoraal in ondiepe wateren van Bonaire en Klein Bonaire te herstellen. De komende jaren zal de stichting 3.200 hertshoornkoralen uitplanten op 600 vierkante meter van het ondiepe rif voor Kralendijk.
Bonaire Agri & Aqua Business
Bonaire Agri & Aqua Business
Bonaire Agri & Aqua Business B.V. is gespecialiseerd in projectmanagement in de landbouw sector. Daarnaast geeft het bedrijf ook adviezen uit op het gebied van teelttechnieken en organiseert workshops voor de lokale boeren. Het bedrijf begeleidt ook startende ondernemers met hun (financieel) management en operationele vraagstukken.
Foundation Echo
Foundation EchoBescherming van papegaaien op Bonaire
Foundation Echo beschermt de bedreigde Geelvleugelamazone Papegaai op Bonaire. Dit wordt gedaan door middel van natuurbeheer, het betrekken van lokale bevolking en onderzoek.
Wildconscience
Wildconscience
Wildconscience ondersteunt overheden en non gouvernementele organisaties in natuurbescherming met de jongste milieukundige inzichten en educatieve technieken.